maandag 1 juli 2013

Heel Holland Bakt, ik ook!


Iedere woensdagavond om 20.30 zit ik voor de TV. Want dan is er een uitzending van "Heel Holland Bakt" klik.Van zulke programma's geniet ik. Ik raak er echt door "aangestoken". Ik heb altijd veel gebakken. Maar de laatste jaren, nu we maar met ons tweeën zijn, doe ik het haast niet meer. Want dan is de verleiding erg groot om alles op te eten. En dat is niet goed voor ons.
De afgelopen week heb ik een boterkoek gebakken, helemaal fout!, zoveel boter, maar oh zo lekker. We krijgen visite, dus we smulden met z'n allen van de boterkoek. Er is geen foto van want voor ik het wist was de koek op.
 Bij het bakken van een boterkoek houd je eiwit over, omdat de bovenkant met eigeel wordt bestreken. Dus dat gebruik ik dan om kattentongen te bakken.

Dit is het kookboek dat ik meestal gebruik. Ik heb het gekocht in 1964. Ik heb het veel gebruikt. Maar tegenwoordig kijk ik vaak op het internet naar recepten. Het recept van de kattentongen komt uit dit kookboek. 

100 gram boter                    2 gram zout
100 gram poedersuiker        2 eiwitten
vanillemerg                          100 gram bloem

De boter tot room roeren. De gezeefde poedersuiker, vanillemerg en zout er doormengen. Het eiwit(ongeklopt) toevoegen en het geheel tot een gelijkmatige massa roeren. De bloem er doormengen en het deeg overdoen in een spuitzak. Op de ingevette bakplaat staafjes deeg van ca. 5 cm spuiten op een onderlinge afstand van ca. 4 cm.
Baktijd 8 á 10 min. Bij een temperatuur van 180 C. 
Ik bak bij 160 C in de heteluchtoven en neem vanillesuiker i.p.v. vanillemerg.


Ook het kookboek van mijn moeder heb ik. Dat is het Amsterdamsche Kookboek. 


Recept kattentongen in het Amsterdamsche Kookboek

Ook tijdens onze voorjaarsvakantie heb ik gebakken. In het tijdschrift Landleven (maart 2013) stond een recept van boterkoek. Dus aan de slag gegaan en het is gelukt. Ondanks alleen maar een klein oventje met boven- en onderwarmte. En zelfs geen goede vorm. Dus gewoon wat improviseren. We waren uitgenodigd door mensen uit Engeland, dus het leek me leuk om iets Hollands mee te brengen.
Foto uit landleven

Foto uit Landleven

1 opmerking:

  1. Oh, die boterkoek, lekker! De kattentongen zien er ook lekker uit. Ik vind het ook een leuk programma, mijn man trouwens ook. Hier wordt ook weinig gebakken als we met z'n tweetjes zijn. Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen